Kolláth György alkotmányjogász a Tallózó február 20-ai számában azt írja."Egy alkotmányjogi minimumot aranyszabállyá tennék. A jogegyenlőség, a törvénytisztelet a polgári kötelezettségek egyenlősége, azonos mércéje is volna. Tehát, vagy tüntessék fel az etnikai hovatartozást elkövetőnél és sértettnél egyaránt, vagy pro és kontra egyaránt hagyják el."
Nem tudom, Kolláth arra gondol-e, hogy egy adott bűnesetnél tüntessék fel az etnikai hovatartozást elkövetőnél és sértettnél egyaránt, vagy arra: amennyiben x bűnesetnél egy áldozat cigány, azt is jelezzék az arra hivatottak, y esetben pedig a bűnöző roma voltáról is lehessen szólni. Szerintem mindkét verzió korrekt, ám arról ne feledkezzünk meg, hogy mivel az identitás szabadon választható, ezért származásról illő beszélni.
Tehát: Veszprémben bizony cigány származásúak a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak, Tatárszentgyörgyön pedig cigány származásúak az áldozatok. Magyarul: vannak roma bűnözők és roma áldozatok is bőven, sajnos, sőt, egymással összefüggésben és egymástól függetlenül is ...
Szerintem így és csak így lehet korrekt módon tárgyalni az eseteket, és annak reményében, hogy össztársadalmi szinten a valós válaszokat megtaláljuk - mindannyian. Ha pedig valaki egyik oldalról csak a roma bűnelkövetőket veszi észre, az bizony rasszista, és ugyanúgy az is, aki másik oldalról csupán roma áldozatokat lát és sajnál igazán.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://provokativpolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr66969546

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.02.28. 10:45:48

Cigányútra tévedtünk"Tatárszentgyörgyön agyonlőttek két cigányt, egy ötéves kisfiú is sörétet kapott, hátulról.Esélye sem volt a menekülésre. Ehhez hasonló eset már többször is előfordult, az elkövetők szándéka akkor is egyértelmű volt, kilétük pedig…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása