Szélsőjobbos-e a Jobbik?

2009.05.29. 14:40

 

Magyar radikális jobboldal - a Wikipédia szerint: 

"A politológia, a fősodratú média általában és a közvélekedés jelentős részben (például Sólyom László köztársasági elnök is a 'radikális' és a 'szélsőséges' szavakat gyakran szinonimaként használják, ezzel mintegy el nem ismerve a szélsőjobboldal és mérsékelt jobboldal közötti különbségek a létezését, mellyel a nemzeti radikálisok meghatározzák magukat. A 'radikálisok' értelemszerűen ezt a felfogást élesen elutasítják, mert szerintük ez egy kalap alá veszi őket a neonáci vagy az újnyilas szervezetekkel. A neonáci, hungarista szervezetek is kinyilvánították elkülönültségüket a nemzeti radikálisoktól.

A politológusok között sincs azonban egyetértés. Lánczi András politológus, filozófiatörténész, egyetemi tanár a MIÉP-et például nem tekinti szélsőjobboldalinak, hanem egyszerűen nacionalistának, és úgy véli Magyarországon nincsen szélsőjobboldali párt.

A nemzeti radikálisok magukat általában jobboldalinak, vagy harmadik utasnak tartják, közös ideológiájuk azonban nincs. Valamennyien erősen nacionalisták és patrióták – sokuktól nem idegen az irredentizmus és/vagy a területi revizionizmus sem. Nagy többségük a nemzetek keresztény Európájában hisz, nézetrendszerében a keresztényszocializmus és egyéb kereszténységből kiinduló világnézeti elemek gyakoriak.

Egy részük különböző, ősmagyar vagy hun, vagy e kettőből kevert motívumokhoz (is) kötődnek, mely többnyire nem jelent valós (új)pogány vallási kötődést (és/vagy a kereszténység megtagadását), csupán a 'történelmi folytonosság-tudat' és a magyar nép ősi jellegének kihangsúlyozását. Egy részük pedig valóban, a történelmi ismereteket többnyire saját elképzeléseikkel, vagy más vallásokkal (jellemzően a kereszténységgel) keverve különböző, sajátos sámánista vallást, vallásokat kreálnak és/vagy gyakorolnak, mint például a Magyarországon bejegyzett és törvényesen működő Ősmagyar Táltos Egyház.

A politikai palettán a fasiszta és neonáci irányzatoktól távolabb helyezik el magukat – melyek nézetrendszere és külsőségeik is markánsan különböznek a nemzeti radikálisokéitól. A 'szélsőséges' jelzőt általában magukra nézve sértőnek tekintik.

A legismertebb nemzeti radikális szerveződés, a Jobbik elnöke, Vona Gábor úgy fogalmazott, hogy 'a Jobbik és a Magyar Gárda nacionalista, de nem soviniszta. És semmiképpen sem erőszakos'." 

Szélsőjobboldal - a Wikipédia szerint:

"A szélsőjobboldali politikai ideológiák némely képviselői tagadják az univerzalizmust, az emberek általános egyenlőségét. Gyakran kirekesztők, rasszisták vagy antiszemiták, bevándorló-ellenesek. Kitüntetett, természettől fogva felsőbbrendű közösségnek valamely rasszt (európában és Észak Amrikábana fehéreket, Afrikában a feketéket, Japánban a japánokat) vagy valamely nemzetet tekintenek. Sovinizmusukat előszeretettel állítják be egészséges patriotizmusként. A közösség politikai szervezőelve többnyire nem a demokrácia, hanem felsőbbrendűségen vagy kiválasztottságon alapuló vezérkultusz, tekintélyelvűség s az ezekből felépülő hierarchikus rendszer. A felsőbbrendűséget vagy a 'természet rendjére' (lásd: szociáldarwinizmus), vagy valamilyen misztikus hatalomra való hivatkozás, fajelmélet igazolja.

A szélsőjobboldal támadja a liberalizmust és a kommunizmust, de még a mérsékelten nacionalista polgári demokratikus konzervativizmust képviselő pártokat is. Idegen érdekek kiszolgálóinak, hazafiatlannak, becstelennek illetve gyávának nevezi őket.

A szélsőjobboldali gazdasági nézetek általában a 'nemzeti kapitalizmus' megvalósítását tűzik ki célként. Ez a profitszerzésre irányuló kereskedelem és a kereskedelmi bankok, pénzügyi közvetítők korlátozását, csak a nemzet tagjai részére biztosított teljes kereskedelmi szabadságot, esetenként az erős állami beavatkozást (etatizmust), a korporatizmust (a termelők hivatásrendbe szervezését), és a teljes önellátást, az autarchiát takarja. "

Tudom, hogy a Wikipédiát nem feltétlenül professor emeritus-ok írják, de azért figyelemreméltó a két  jellemzés.
A kérdés pedig: a Jobbik vajon mi? Szerintem nem könnyű besorolni, valahol a határon lebeg ...

Bár már más is ajánlgatja, én szintén hadd hívjam fel a figyelmet egy mai vitaestre, ahol pont ilyesmikről lesz szó (ha igaz):
www.polisz.info
 

A bejegyzés trackback címe:

https://provokativpolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr31151002

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.05.29. 17:13:03

ÁrukapcsolásEgy oldalon ajánlják a JOBBIK-ot, a neonácik kedvenc ruhamárkáját, és a Mein Kampfot. Ez a képernyőkép mindent elmond a kurucról, és a mögöttük álló pártról. Nagyításhoz katt a képre Persze több kérdés is felmerül:Hogy lehet, hogy ez a Mein K…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása