Orbán Viktor egyedül szeretne kormányozni, tiszta sor. Pár hónap alatt ugyan még sok minden történhet, de erre jó esélye van a Fidesz elnökének. Ami ugye a stabil kormányzás szempontjából jelenleg kívánatosnak is tetszik.
A kétharmad megszerzésére azonban már sokkal kisebb a sansza az ellenzéki pártszövetségnek. S bármennyire is az 1998 és a 2002 közötti ciklust tartom még a legjobb kormányzati teljesítményt felvonultató időszaknak az elmúlt húsz (na jó, nyolcvan) évből, egyetlen politikai erőnek nem biztos, hogy a kétharmadot meg kell szereznie egy demokráciában (ha igaz). Más lenne a helyzet, ha a KDNP igazi önállósággal bírna, és a Fideszben a polgári liberális, illetve nemzeti szabadelvű elemek jobban kidomborodnának. De ez így végül is egy pártnak tekinthető.
Ugyanakkor fontos lenne, hogy az alkotmányt jó ízléssel, demokrata módon átszabja végre a politikai elit potensebb része. Nem ártana mondjuk a "zöld alkotmányozást" sikerre vinni, vagy végre rendezni a hazai etnikai-nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletének az ügyét. Az utóbbi esetében "csupán" mulasztásos alkotmánysértést követ el a Magyar Országgyűlés hosszú évek óta.
S ha már "zöld alkotmányozás" és "ökoszociális" rendszer- és/vagy struktúraváltás, akkor ott a Lehet Más a Politika (LMP), amely szűk egy év alatt még akár meg is erősödhet. Valószínűleg nem lenne szerencsés egyelőre egy Fidesz-KDNP-LMP összetételű kormány, ráadásul egyik fél sem vágyhat erre oly nagyon, de együtt kiadva a kétharmadot (bizonyos parlamenti szavazásokon), értelmes irányba lehetne vinni közös dolgainkat. Lehetne boltolni is - családi adózásért (KDNP) cserébe, azaz mellé zöld adózást, mondjuk. Emberi jogi kérdésekben vagy határon túli magyar ügyekben sincs lényegi különbség a két erő szólamai (!) között.
Én, mint ökoszocális beütésű liberális konzervatív talán még jól is érezném magam egy ilyen (nem kormánykoalíciós, hanem parlamenti) együttműködés nyomán. Már ha az LMP az, aminek mutatja magát.    

A bejegyzés trackback címe:

https://provokativpolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr721165254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása