Kis adalék az előző bejegyzésemhez.
A hazaárulás elvetve vagy elhalasztva?
Azért úgy tűnik, nemcsak engem, hanem a témában jártas orgánumot is aggasztja az (egy héttel ezelőtt kipattant) ügy.

"Lemond a miniszter, ha privatizálják a vízvagyont
2009. május 7.

Lemondana a vízügyi miniszter, ha pártja mégis a vízművagyon privatizációja mellett döntene - ezt Szabó Imre nyilatkozta www.vizpiac.hu szerkesztőjének. Szőke Lovas Zsuzsa interjúja.

Szőke Lovas Zsuzsa: Miniszter Úr! Megnyugodhatunk a vízközmű vagyon sorsát illetően?
Szabó Imre: Igen, egyértelműen. Ebben mind az én álláspontom, mind a kormánypárt illetve a kormánypárti frakció álláspontja változatlan. Tartós állami tulajdonban kell, hogy maradjon az a vízmű vagyon, ami Magyarországon az ivóvízbázist jelenti. Azt kell mondanom, hogy ez stratégiai kérdés és hosszú távú érdek.
Szőke Lovas Zsuzsa: Ön nagyon elkötelezettnek tűnik. Ha a szocialista frakció más döntést hozna, akkor lemondana?
Szabó Imre: Azt gondolom, hogy igen. Olyan jogszabályi és stratégiai lépéseket kellene megtennie a kormánynak, amelyekkel én nem biztos, hogy azonosulni tudnék és el tudnám fogadni. Hangsúlyozom, hogy itt tulajdonosi és nem üzemeltetői kérdésekről van szó, mert időnként összecsúsznak ezek a dolgok. Üzemeltetői kérdésekben nem mindenhol az állam vagy a kormány a kompetens. Vannak üzemeltetési feladatok önkormányzatoknál és társulásoknál, ebben nekünk nincsen döntési kompetenciánk. Az állami tulajdonban lévő üzemeltetési részeknél - az üzemeltetési terület vizsgálatától függően - külső tőke bevonásával, az üzemeltetés minőségének a javítását viszont támogatom. Ami azonban nem lehet tulajdon átruházás és privatizáció.
Szőke Lovas Zsuzsa: Az nem megy a minőség rovására, hogy Magyarországon aránytalanul sok a szolgáltató? Négyszáz jut tízmillió emberre, miközben Nagy-Britanniában tizenöt lát el hatvanmilliót.
Szabó Imre: Ennek az oka, hogy a 90-es évek elején az önkormányzati érdekeket a környezetvédelmi és vízügyi szempontok elé helyezték. Ezek felülvizsgálata időszerű lenne. Mivel az önkormányzati törvény módosítása kétharmados támogatást igényelne, ezért ezt a vízgazdálkodási törvény módosításával lehetne megtenni."

A bejegyzés trackback címe:

https://provokativpolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr291108390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása