Az elmúlt egy évben a hazai romák ellen elkövetett támadás-, illetve gyilkosságsorozat mögött több fajta érdekeltség is meghúzódhat. Természetesen egyáltalán nem zárható ki szélsőjobboldali csoportok rasszista indítéka. Erről esik a legtöbb szó, mondhatjuk, részben joggal. De nézzük csak tovább (a teljesség igénye nélkül)!
Tudjuk, a magyarországi cigányság soraiban számos identitás fellelhető. Rengeteg hazai roma magyar vagy cigány-magyar identitású. Ez egyeseket (különböző fészkekben) bánt, ilyen-olyan okokból. A gyilkosságsorozat kapcsán a roma nacionalizmus kialakítása, illetve megerősítése tehát ugyan kisebb eséllyel jöhet szóba, de teljesen nem zárható ki. Ennek lehetnek érzelmi motívumai is, de lehet, hogy egyes korrumpálódott cigány vezetők ügyeiről szeretnék egyesek vagy ők maguk elterelni a figyelmet (erre gondolni is rossz).
Ugyanígy hazai bűnözői csoportok is szívesen láthatják akár, ha a rájuk kevesebb figyelem jut a bűnüldöző szervek részéről. A zavarkeltés egy vagy több nemzetközi hátterű nemzetközi maffiának is az érdekében állhat, ahogy külhoni gazdasági érdekcsoportoknak is. Sőt, adott esetben politikaiaknak is. Egyik esetben sem zárható ki néhány magyar(országi) tettestárs, alsóbb vagy felsőbb polcokról.
Az indítékok különbözőek lehetnek, de hazánk destabilizálásához szintén nem kevesek érdeke fűződhet. A befolyásszerzésnek számtalan oka lehet. Ráadásul Magyarország éppen elég olyan természeti kincsnek van a birtokában (még), amelyek századunkban stratégiai fontosságúak lesznek (már azok): ivóvíz, geotermikus energia, termőföld… Vágynak erre sokan, főleg olyan tájakon, ahol ezekből kevés van. Félreértés ne essék, nem egy, hanem több ázsiai népre gondolok (ha már végigveszem a lehetőségeket).
Mindezeket a kincseinket tehát könnyebb felvásárolni, ha nagy a káosz, és egyre komolyabb a polgárháborús hangulat az országban. Ez a változat nem zárja ki, hogy bizonyos külföldi titkosszolgálatok emberei képbe kerülhetnek, ami mögött persze egyáltalán nem biztos, hogy egy állam doktrínáját kell keresni. Más tekintetben azonban száz százalékosan még ez sem zárható ki: emlékezhetünk arra, hogy a zámolyi romák ügyének a hátterében egy brit nemzetbiztonsági lapnak felsejlett az orosz titkosszolgálat.
A ’90-es években a magyarországi robbantásos merényleteknél pedig feltűnt a szlovák szál.
Érdekes egyébként, hogy a szlovák soviniszta vezér, Slota megpróbált visszavágni (sajnos némi eredménnyel) annak a – példás és ritka – magyar „egységfrontnak”, amely a minap Pozsonyban elfogadott súlyosan kisebbségellenes nyelvtörvény kapcsán alakult ki. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke azt tanácsolta a magyar politikusoknak, hogy Szlovákia belügyeibe való beavatkozásaik helyett saját országuk súlyos belpolitikai és gazdasági helyzetével, a sokasodó rasszista megnyilvánulásokkal törődjenek. Ezek egyik következménye, hogy „irtják a magyarországi romákat” – jelentette ki a magyarellenességéről elhíresült pártvezér.
De nem csupán Slota használja ki az alkalmat odaát. A liberális Sme publicistája ugyan viszonylag európai hangon oktatgatja magyarságot, bár a gondolatkísérlete félelmetesen hasonló a soviniszta vezéréhez, igazán felháborító módon azonban nem ő fogalmazott tegnap. A szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke szerint ugyanis a szélsőségesek Magyarországon tervszerűen irtják a romákat. Azt persze nem értem, honnan tudja biztosan, hogy kik irtják tervszerűen cigány származású honfitársainkat.
Mindenesetre Juraj Horváth úr úgy vélekedik: „Magyarországon tönkretették a kisebbségek alapvető szabadságjogait a romák szélsőségesek általi ismételt és tervszerű fizikai megsemmisítésével”. ”Amennyiben a magyar politikai színtér a baloldaltól a szélsőjobbig egységesen és hisztérikusan azt kiabálja, hogy a szlovák nyelv használata Szlovákiában Bosznia óta a kisebbségeken elkövetett legnagyobb bűncselekmény, akkor a magyarországi romák bűnös legyilkolását etnikai hovatartozásuk miatt Magyarország balkanizálódásának lehet minősíteni” – írta a politikus, aki a szlovák államnyelvtörvény folytatódó magyar bírálataira és az újabb, romát sújtó magyarországi gyilkosságra reagált. Én meg azt mondom a derék felföldi szláv atyafiaknak, hogy a kormányzati szintre emelt szlovákai magyarellenesség és a magyarországi romák körében elkövetett mészárlások között ne tegyünk egyenlőségjelet. Az utóbbi cselekménysor természetesen brutálisabb, de nem az MSZP vagy a Fidesz hivatalos ideológiájából táplálkozik. Eközben tudjuk, hogy Slota pártjához képest Fico kormányfő Smer-je csak árnyalatokkal kevésbé szélsőségesen nacionalista. És persze ne feledjük Robert Fico furcsa kiállását Malina Hedvig ügyében, amelynek hátterében egyes elemzőknek szlovák, de még magyar titkosszolgálati szálak is felsejlettek…
Duray Miklós szlovákiai magyar politikusnak pedig megint igaza van. Ő ugyanis a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) elküldött magyar nyelvű bocsánatkérésével tett eleget annak a bírósági döntésnek, amelyre a taláros testület júniusban kötelezte a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) stratégia alelnökét a Slota-pártot illető, sértőnek minősített kijelentése miatt. A szlovák alkotmány a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyeknek garantálja anyanyelvük használatát a hivatalos érintkezésben, ráadásul Duray és az SNS levélváltása nem hivatalos, hanem magánérintkezés volt. A per tárgyát egyébként Duray Miklósnak az Inforádióban 2006-ban elhangzott kijelentése képezte, miszerint a „szlovák kormányt hatalmilag egyharmad részben Slota pártja alkotja, amely fasiszta párt”.
Egyébként a magyarországi roma tragédiasorozatot illetően – bárki is az elkövető és a felbujtó ezekben az ügyekben – elfogadom Jan Slota szlovák nyelvű bocsánatkérését.

A bejegyzés trackback címe:

https://provokativpolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr601292237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása