Bár néhányan már arra a következtetésre jutnak, hogy az úgynevezett megélhetési bűnözés indokolható azért, mert nincsen például roma származású honfitársainknak parlamenti képviselete, azért ezt egy kicsit meredeknek tartom. Az persze érthető (ha nem is fogadható el), ha valaki azért lop tejet vagy kenyeret, hogy ne haljon éhen, igaz, a földműveléssel és az állattartással is illő lenne próbálkozni, amennyiben egészségi állapota ezt megengedi az adott delikvensnek. Magam találkoztam a szlovákiai (felvidéki) Gömörben olyan magyar cigány pásztorral, aki egy csomó juhot tartva biztosította a saját megélhetését. Azt tudom egyébként még a leginkább elfogadni, ha valaki fát lop, hogy ne fagyoskodjon a család, ám az sem mindegy, hogy lehullott ágakat, gallyakat visz haza, vagy éppen kitép-kivág egy fát.
Szóval, aki azt állítja, mint például a nevezetes Cigány blogger, hogy a romáknak szabad "megélhetési bűnözni", mert nincs parlamenti képviseltük, akkor az is felvethető: a mintegy 3 millió honi mélyszegénységben élő közül körülbelül fél-egymillió cigány származású; kérdés tehát, hogy a "maradék" nem roma mélyszegények lehetnek-e úgymond megélhetési bűnözők.
Ezzel együtt azt gondolom, hogy a hazai nemzeti-etnikai kisebbségeknek - az alkotmányos rendelkezések szerint is - jár parlamenti képviselet, ahogy korrekt volna ezt megadni a határon túli magyaroknak (lehetőleg olyanok által képviseltetve, akik kettős állampolgárok, hiszen jócskán vannak ilyenek is), a hivatásrendeknek s a történelmi egyházaknak (a katolikusoknak, a reformátusoknak, az evangélikusoknak, a zsidóknak mindenképpen, és idesorolnám az unitáriusokat, talán a baptistákat is).
Jómagam örülök, hogy például a ljubljanai vagy a zágrábi parlamentben ül egy-egy magyar képviselő az őshonos közösségek "alanyi jogán"; szlovéniai és horvátországi nemzettársainak pedig az a dolguk marad, hogy megválasszák a képviseletükre alkalmas politikusaikat. Ezen nem ártana elgondolkodni a hazai etnikai-nemzeti kisebbségek kapcsán. A kérdés korrekt rendezéséhez azonban egy Felső Ház is szükségeltetne, ahol az említett képviselők a saját közösségüket érintő kérdésekben véleményezési és döntési joggal bírnának. Uff!      

A bejegyzés trackback címe:

https://provokativpolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr96992631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása